Ambon is geen leeseiland. Ze hebben bijna geen tijdschriften en studieboeken worden zelden gebruikt. “Wat hebben we nou aan boeken die we niet kunnen gebruiken, we kunnen ze toch niet eten?”, zegt rector Agus Batlejery van de Christelijke Universiteit Ambon. Toch vreemd, als je bedenkt dat ze 40.000 gratis studieboeken hebben aangenomen van de Universiteit van Wageningen. Die boeken liggen nu in een hoek van de bibliotheek op een bult weg te rotten.

“Soms is het niet goed om spullen zoals eten en schoolboeken aan andere landen te schenken”, zegt Lieuwe Anema (62). “Of er wordt gevochten om de spullen wat eindigt in oorlog, of de spullen worden niet gebruikt omdat ze niet weten hoe ermee om te gaan.” Hij begon in 2007 aan een plan om 40.000 studieboeken vanuit Nederland naar Ambon te brengen. Niet alleen blijken de meeste studenten de Engelstalige boeken niet te kunnen lezen, de studieboeken gaan over opleidingen die ze op Ambon achteraf niet hebben. “Ik had niet verwacht dat het zo’n rompslomp met zich mee zou brengen.  Als ik dit van te voren geweten had was ik er nooit aan begonnen. Al krijg ik geld toe, ik doe het nooit meer. Dit heeft me jaren van mijn leven gekost.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.