In Turkije is gezichtsbeharing meer dan een ijdele smaakkwestie. Al sterft de snordragende man langzaam uit, in de wereld van de politiek staat je mening nog vaak op je gezicht geschreven. Dat werd duidelijk in 2010, toen snorren voor een relletje tussen twee politieke leiders zorgden.

De politieke betekenis van de snor in Turkije stamt al uit de negentiende eeuw. Volgens sociologe Tayfün Atay, verbonden aan de Ankara Universiteit, ontstond dat tijdens de Tanzimat, een periode tijdens het Ottomaanse bewind, bedoeld om Turkije te moderniseren. “Aanhangers en tegenstanders van deze modernisatie droegen verschillende snorren om te laten zien bij welke partij zij hoorden. Aanhangers lieten hun baard en snor staan, terwijl tegenstanders de baard afschoren.” Een traditie was geboren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.