André Bahia is een Braziliaanse voetballer die zeven jaar in Nederland heeft gevoetbald bij Feyenoord. Aanpassen in "het mooie en gestructureerde Nederland", was voor hem en zijn familie geen enkel probleem. Maar weer terug in Brazilië is het leven als profvoetballer anders. “Je hebt hier bijna nooit een vrije dag”, aldus Bahia. 

Het uitzicht op een toekomst in het profvoetbal begon voor de 29-jarige voetballer zo'n twintig jaar geleden. Bahia, die altijd als linksbuiten speelde mocht vanaf dat moment zijn kunsten vertonen in de verdediging bij Flamengo, één van de grootste Braziliaanse clubs. "Bij iedere club heb je altijd meer spelers die aanvaller willen worden dan spelers die verdediger willen worden, maar in Brazilië is dat extreem", legt Bahia zijn positiewisseling uit. "Toen ik door Flamengo werd gevraagd om te laten zien wat ik kon, viel ik op door mijn snelheid. Dit is een belangrijk wapen voor een aanvaller, maar toch moest ik plaats maken voor andere spelers.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.