Overal ter wereld staan Occupy-bewegingen op. Grote groepen mensen lijken zich te keren tegen het huidige economische en politieke systeem. Er is een diep gevoel van ontevredenheid, maar wat is het alternatief? Volgens David Bollier, schrijver en activist, kan de commonsbeweging een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een nieuwe visie op ontwikkeling en welvaart

Tijdens zijn lezing op het Caux Forum for Human Security in juli 2011 vergelijkt David Bollier het huidige politieke en economische systeem met de 'Red Queen Madness' uit het verhaal 'Alice in Wonderland'. Om op dezelfde plek te blijven, moet Alice steeds harder rennen. Zo is het ook met onze welvaart. Om volgens de huidige standaarden te blijven leven, maken regeringen en ondernemingen steeds sneller onze natuurlijke hulpbronnen op. Hierbij worden de neveneffecten als CO2-emissie, teloorgang van koraalriffen en marginalisatie van grote groepen mensen afgedaan als ‘marktexternaliteiten’. Kunnen we deze Red Queen Madness nog ontvluchten? Het paradigma van de commons zet een raam open naar ontsnapping. De visie van de commons is dat bepaalde goederen op deze wereld gedeelde goederen zijn die we onbeschadigd moeten doorgeven aan volgende generaties. Een commons wordt pas een commons als een bepaalde gemeenschap besluit zorg te dragen voor deze commons. Elinor Ostrom heeft een belangrijke rol gespeeld in het definiëren van de commons als een succesvol economisch, zelfvoorzienend systeem. Met haar levenswerk, waarin zij diverse casussen bespreekt van commons, won zij in 2009 de Nobelprijs voor de Economie.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.