Onlangs kreeg Roemenië te horen dat het land, net als buurland Bulgarije, voorlopig niet zal worden toegelaten tot het Verdrag van Schengen. Volgens de verantwoordelijke EU-ministers is er nog te veel criminaliteit en corruptie in de twee landen. Maar wat zegt de afwijzing eigenlijk over het verdrag zelf?

De Roemenen hadden er zo op gehoopt: toetreding tot het Schengengebied. Eindelijk zou hun land volwaardig lid worden van de Europese Unie. Maar tevergeefs, het verzet binnen de EU tegen de toetreding tot het verdrag van de twee jongste lidstaten bleek te groot. Vooral Duitsland en Frankrijk stelden zich uiterst kritisch op. Zo wees bondskanselier Angela Merkel op het feit dat Roemenië de beveiliging en controle van haar buitengrenzen, en dus die van de EU, niet goed op orde zou hebben. Er zou sprake zijn van grootschalige corruptie onder grensbeambten en de georganiseerde misdaad zou onvoldoende aangepakt worden. En dat terwijl de Roemeense regering de afgelopen maanden harde maatregelen heeft genomen om de corruptie tegen te gaan. Zo werden honderden medewerkers van de douane en de grenspolitie gearresteerd op verdenking van frauduleuze activiteiten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.