Vanaf de jaren tachtig ondergingen de economieën van de wereld een tijd van liberalisering en globalisering. Privatisering en deregulering waren het credo. De markt regeerde. Ondanks de kredietcrisis staat de ideologie van de vrije marktwerking nog stevig in zijn schoenen.

Na de Tweede Wereldoorlog stelden de westerse landen een financieel systeem op waarbinnen een prominente rol was weggelegd voor de Verenigde Staten. In het Amerikaanse plaatsje Bretton Woods in 1944 besloten dat voortaan de dollar als sleutelvaluta op zou treden. Ponden, marken, franken en guldens konden allen volgens vaste wisselkoersen tegen dollars worden ingeruild welke vervolgens in goud konden worden omgezet. Deze gouddekking garandeerde de waarde van de dollar als wereldmunt. Tegelijkertijd werden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank opgezet om het systeem te bewaken.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.