De Nederlandse grensbewaking is in handen van de Koninklijke Marechaussee. Hun grootste en belangrijkste post is Schiphol. Hier gaan jaarlijks 48 miljoen reizigers door de paspoortcontrole. Tussen de 2.000 en 3.000 reizigers blijken een vals paspoort te hebben. Deze mensen gaan terug naar het land van herkomst of vragen asiel aan. Laten we een kijkje nemen achter de schermen en het traject op Schiphol doorlopen dat een vreemdeling zonder geldig identiteitsbewijs ook doorloopt. 

“De marechaussee is de politie van de stad Schiphol”, zo verduidelijkt woordvoerder Robert van Kapel graag de rol van de marechaussee op de luchthaven. Hij geeft een rondleiding. “Het is het kleinste district met de meeste mensen, zo’n 1.800 in totaal.” Paspoortcontrole, identificatie, toezicht houden, bewaking, het opsporen van drugs- en mensensmokkel en recherchewerk; het valt allemaal onder het brede takenpakket.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.