Het stand-up comedyvirus werd in 2009 voor het eerst geconstateerd in Indonesië en inmiddels lijkt het hele land besmet. Met populaire auditieshows profiteert de televisie optimaal van de rijzende stand-up comedyster. Taboes worden in de televisieshows echter nu nog keurig verzwegen. Dat zorgt voor enorme verdeeldheid  in de pasgeboren Indonesische comedywereld.

“Waar kom je vandaan, mijn vriend? Nederland? Aa, oké. Ben je hier om ons land opnieuw in te nemen?”, grinnikt de comedian. Vervolgens laat het publiek een stilte vallen. Dat is voor het eerst deze avond. De vertwijfelde gezichtsuitdrukkingen verraden dat de toeschouwers niet weten of deze opmerking wel door de beugel kan. Huiverend wordt de reactie van ‘het slachtoffer’ afgewacht. Nadat ‘ie met een glimlach antwoordt dat het niet zijn intentie is om Indonesië opnieuw te bezetten, klinkt er een zucht van verlichting. De knul op het podium brengt zijn rechterhand richting z’n hart en knikt vriendelijk. Vervolgens werpt hij vluchtig een blik op zijn verfrommelde spiekbriefje waarna hij z’n optreden vervolgt. Aan het gelach van het publiek te horen, doet hij dat zo slecht nog niet.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.