De veelzijdige slak

Gestoofd met knoflook- of kruidenboter wordt deze slak meestal opgediend met een glas witte wijn en met brood om de sappen op te deppen. Op het menu heet dat escargot, een Franse specialiteit die aangepaste vorken, klemmen en zelfs borden het licht heeft doen zien. Een Franse specialiteit die evenwel in bossen in Nederland rondscharrelt onder de naam wijngaardslak.

Lang werd gedacht dat we de slak te danken hebben aan de Romeinen, aan de Spanjaarden of aan Napoleon, die hem allemaal als delicatesse waardeerden, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De wijngaardslak komt van nature voor in de kalkrijke, natte gronden van Limburg en omgeving, blijkt uit bodemvondsten. Later werd de slak in noordelijker streken geïmporteerd en uitgezet in parken en bossen rond landhuizen en kastelen. In de Noord- en Zuid-Hollandse duinen doet de slak het al eeuwen lang zo goed, dat hij daar nu als ‘ingeburgerd’ en natuurlijk wordt beschouwd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.