Een zomer in negatieven

Sinds de komst van de digitale fotografie lijkt het fotograferen op negatief een stille dood gestorven te zijn. Filmrolletjes zijn steeds moeilijker te krijgen en de fotowinkels zijn massaal overgegaan op uur services digitaal printen. De fabriek van het Japanse fotografieconcern Fuji in Tilburg produceerde zijn laatste filmrolletjes in augustus 2006. Het was hiermee de laatste fabriek in Europa die zijn productie van analoge filmrolletjes staakte.

In 1888 werd het fotograferen op film toegankelijk voor amateurs. De Amerikaan George Eastman had de rolfilm uitgevonden. En met de introductie van de Kodakcamera luidde hij het tijdperk van de amateurfotografie in. De markt werd veroverd met de marketingslogan ‘U drukt op de knop, wij doen de rest’. Toch was fotografie tot ver in de twintigste eeuw alleen weggelegd voor welvarende burgers.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.