'Een instrument om Wilders monddood te maken'

“De rechter is een instrument om Geert Wilders monddood te maken.” Dit proclameerden PVV-fractieleden en Wilders-aanhangers bij de rechtszaak tegen hun voorman; door hen het ‘politiek proces’ genoemd. Het kabinet gebruikt echter heel andere instrumenten om haar standpunt ten opzichte van de PVV te bepalen. Recent onderzoek duidt: Wilders en de PVV behoren tot de ‘nieuw rechts radicale’-hoek. Zo moet het kabinet dus voortaan ook met die beweging omgaan.

Nieuw rechts radicaal, deze nieuwe politieke term werd geïntroduceerd in het rapport ‘Polarisatie en radicalisering in Nederland’ uit december 2009. De beleidsonderzoekers ontlenen de term uit het Duits. Daar zochten wetenschappers alternatieve duiding voor het verschil tussen alte rechts; het oude nazisme, en neue rechts; nieuwe rechts-extremistische bewegingen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.