1-fers teleurgesteld in Raad van State

Gisteren hebben Afghaanse 1-Fers weer van zich laten horen op het Plein in Den Haag. Ongeveer vijftig mensen kwamen daar bijeen om aandacht te vragen voor de benarde positie waarin honderden Afghaanse gezinnen zich al ruim tien jaar in Nederland bevinden. De meeste gezinnen wonen al die tijd in asielzoekerscentra.

De van oorlogsmisdaden beschuldigde 1-Fers hebben hun strijd weer opgepakt na een uitspraak van de Raad van State op donderdag 24 september. Staatssecretaris Albayrak van Justitie was op 18 maart 2009 in hoger beroep gegaan bij de Raad van State tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank. Die had in de zaak van een Afghaanse asielzoeker besloten dat zijn asielaanvraag niet alleen moest worden getoetst op basis van het algemeen ambtsbericht 2000, maar ook conclusies moesten worden getrokken op basis van een notitie van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.