Josef en Maria bij een checkpoint

Wat zou er gebeuren als Jezus in het jaar 2008 geboren zou moeten worden? Op die vraag gaf een klein groepje demonstranten vandaag antwoord voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Jozef en Maria zouden tegen de Israëlische muur oplopen en ondanks de 'juiste' papieren geen doorgang bij een checkpoint krijgen naar de stal in Bethlehem waar Maria moet bevallen.

Onder de noemer 'veiligheid' probeert de staat Israël alles te doen om verzetsstrijders van het Palestijnse volk ongevaarlijk te maken. Met de bouw van de Israëlische muur worden niet alleen de strijders, maar ook de bevolking ingesloten. De grens is vaak van enkele uren tot vele maanden gesloten, waardoor inwoners matig toegang hebben tot de benodigde medische hulp en voorraden niet met regelmaat kunnen worden aangevuld. Verslaggeving vanuit Gaza is de laatste maand moeilijk te doen. Voor het eerst in de geschiedenis worden ook journalisten voor langere tijd uit het gebied geweerd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.