1-Fers slapen op het Plein

Net nu de eerste nachtvorst in Nederland werd gemeten, hielden honderden Afghaanse 1-F demonstranten een 24 uurs actie op het Plein in Den Haag. Van 29 op 30 oktober brachten de 1F-ers en hun familieleden de nacht buiten in de kou door. Ze strijden voor een rechtvaardig en eerlijk proces en een herziening van het 1-F beleid in Nederland. Gedurende de avond vorderde daalde de temperatuur flink. Om de nachtvorst het hoofd te bieden werden er moppen getapt en muziek gespeeld.

De demonstranten trokken woensdagmiddag eerst lopend naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om daar een petitie aan te bieden. Daarin eisten de 1-Fers onder meer dat de categoriale toepassing van het 1-F stempel wordt afgeschaft. Dat er een heronderzoek wordt ingesteld naar het Algemeen ambtsbericht van februari 2000 dat werd opgesteld in Islamabad (Pakistan). En ze pleitten ervoor dat het UNHCR de toepassing van het 1-F stempel op de agenda zet tijdens een top in Kaboel volgende maand over Afghaanse vluchtelingen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.