1-Fers smeken niet meer, zij eisen hun recht

“Een specifieke groep vreemdelingen die niet kunnen worden uitgezet”, dat is het thema van de commissievergadering van het ministerie van Justitie op  9 oktober. Zij debatteren over de toepassing artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag. Honderden Afghanen wachten gemiddeld al tien jaar op een definitief besluit of zij in Nederland kunnen wonen. Zij worden verdacht van oorlogsmisdaden, maar de bewijslast daarvoor ontbreekt. Hun kinderen zijn in Nederland opgegroeid. Zij gaan naar school en studeren. Uit onderzoek blijkt dat het psychisch schadelijk is om zolang uitzichtloos in een asielzoekerscentrum te verblijven.

De 1-Fers eisen nu een oplossing. Donderdag 2 oktober kwamen zo’n 200 mensen naar Den Haag om te protesteren. In groepjes van tien mensen zullen zij tot en met het debat op 9 oktober iedere dag blijven actievoeren op het Plein voor het Binnenhof. De tijd van smeken om rechten is volgens hun studerende dochters voorbij.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.