In Kosovo heeft een sterk opgezet smokkelnetwerk een grote stroom van minderjarige kinderen op gang gebracht die naar Italië vertrekken. Dankzij de in 2017 ingevoerde ‘Zampa wet’ maken zij kans op een studie- of werkvergunning als ze zich als minderjarige bij de Italiaanse immigratiedienst melden. De wet was bedoeld om vermissingen van onbegeleide asielkinderen tegen te gaan, maar werkt mensensmokkel in de hand. “Het is een bedrijf van 100.000 euro per maand, maar het lijkt niemand iets te kunnen schelen", aldus de Officier van Justitie in Triëst. 

“Jonge jongens vertrekken expres voor hun 18de zodat ze kans maken op de juiste de papieren om in Italië te mogen blijven. Heel, heel, veel kinderen komen uit Malisheva”, vertelt Liridon* (19), die anoniem wil blijven. Hij ondernam zelf de tocht naar Triëst. De kinderen reizen meestal in kleine groepen met één volwassene. Met telkens 6 tot 8 minderjarigen reizen ze naar het noorden door Servië of Bosnië-Herzegovina. In elk land veranderen ze van auto. De mensensmokkelaar verandert ook. Meestal van een Servische in Servië, naar een Bosnische in Bosnië, enzovoort. Ze steken de grens te voet over. De kinderen worden stil gehouden door hen angst aan te jagen. "Als je niet loopt, laat ik je hier achter. Dan raak je verdwaald en ben je verloren." Of "Praat nooit met elkaar, dat brengt je in gevaar." 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.