Hardhandig werden zo'n 1200 straatverkopers in Johannesburg verdreven. Hun kramen werden in september 2013 afgebroken, hun producten werden uit opdracht van de lokale overheid ingenomen en ze werden beschoten door de Metropolitan Police. Advocate Nomzamo Zondo vocht voor de straatverkopers en zorgde dat ze weer volop handel konden drijven. Maar vergeten zijn de straatverkopers de actie nog lang niet. 

De lokale overheid spreekt van Operation Clean Sweep, de actie waarbij straatverkopers massaal door de politie werden weggejaagd. Bongi, straatverkoopster in Johannesburg, maakte het van dichtbij mee. Ze staat elke dag bij de ingang van het Joubert Park en verkoopt snoep en lucifers. “De situatie tijdens de operatie was zeer slecht”, vertelt Bongi. “We moesten al onze producten aan de politie geven, onze kramen werden verwijderd en we mochten niet meer verkopen op straat”, zegt de ze.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.