Veel van de traditionele smalle straatjes in Beijing, de hutongs, zijn vanaf de jaren vijftig met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen en wegen. Mede door veel kritiek van lokale bewoners en organisaties heeft de Chinese overheid hier iets op bedacht: na de sloop gewoon weer herbouwen als replica.

Wanneer er wordt gesproken over het oude en traditionele Beijing, zullen veel Chinezen snel de hutong noemen. Deze smalle steegjes, met aan beide kanten zogenoemde ‘hofhuizen’, siheyuan in het Chinees, kennen een lange geschiedenis. Tijdens de bloei van Beijing werd het straatbeeld bepaald en gekarakteriseerd door de vorming van deze straatjes. Veel buurten werden gevormd door het samenvoegen van deze siheyuan, waardoor er een hutong ontstond.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.